Historik


1990

Uppsala Storband tog sina första stapplande steg på en repetition i april 1990. Eftersom fast repetitionslokal saknades valsade bandet runt på Uppsalas skolor och studentnationer, något som möjliggjordes av att samtliga medlemmarna vid den tiden studerade och var nationsaktiva. Bandets originalmedlemmar kände från första början varandra efter att ett otal gånger stött samman i diverse studentorkestersammanhang. Det var önskan om att spela riktig storbandsjazz som förde bandet samman. Namnet Uppsala Storband verkade lämpligt då Uppsala faktiskt saknade ett eget storband.

I juni 1990 spelades den första konserten. Den gick av stapeln på Norrlands nation med Svante Thuresson som gästartist. Svante som blivit en av bandets favoriter har sedan dess gästat orkestern ytterligare ett antal gånger.

1991

Uppsala storband anlitade under den här tiden den meriterade trombonisten, kompositören, arrangören och storbandsledaren Mikael Råberg som repetitör. Det föll sig därför naturligt att planera en konsert tillsammans med just Mikael. Det dröjde fram till april 1991 innan konserten blev av. Mikael Råberg kom dock inte ensam utan hade hela sitt storband med sig.

En annan trombonekvilibrist och känd Uppsalaprofil gästade storbandet i november redan samma år. Vi talar naturligtvis om Uffe Johansson Werre. Det har blivit många konserter med Uffe sedan dess.

En månad senare i december 1991 stod bandet inför nästa utmaning. Ett samarbete med den legendariske trumpetaren Benny Bailey. Under ledning av Mikael Råberg gjorde Uppsala Storband tillsammans med Benny en hel konsertserie. För första gången lämnade man också hemmaplan för att konsertera i b l a Enköping och Fagersta. Konserterna med Benny Bailey bandades och storbandets första cd-skiva var ett faktum.

1992

Våren 1992 tog orkestern emot ytterligare långväga gäster. Man gjorde då en konsertserie i Uppsala , Fagersta, Falun och Motala tillsammans med sångaren Mike Campbell och pianisten Tom Garvin från Los Angeles. Konserterna gick för fulla hus i både Uppsala, Fagersta och Falun. Färden gick sedan mot Motala. Så långt bort och för så få hade orkestern aldrig förut spelat. På scenen satt ungefär dubbelt så många som i publiken. Eftersnacket i bussen på vägen hem lämnar vi därhän då det inte lämpar sig i tryck.

I oktober samma år jobbade bandet för första gången med Uppsalas egen Claes Jansson. Det blev en konsertserie som började i Uppsala och gick till Dalarna via Västmanland. Nu var det åter fullsatt i bänkarna. Samarbetet skulle året därpå mynna ut i storbandets andra cd-skiva, på vilken ytterligare några uppsalaartister finns med.

1993

I januari 1993 mötte Uppsala Storband ännu en storhet inom jazzvärlden. Det var sångaren Jackie Paris som efter en tids frånvaro åter äntrade scenen. Tillsammans med Jackie spelade bandet för första gången på Uppsala Winter Swing. Man gav även en konsert på Castel Hotel i Stockholm.

Under mars månad samma år startades ett projekt av lite annorlunda karaktär. Bandets egna två arrangörer Mats Engström och Mats Nyfjäll arrangerade för storband och sångsextett. Sånggruppen med de sex manliga sångarna var Uppsalagruppen MeMera. Resultatet blev så lyckat att man bestämde sig för att spela in det hela på cd. Detta var storbandets andra platta. På skivan kan du även på några spår höra Uffe Johansson och Claes Jansson tillsammans med storbandet.

Mellan september och december gjorde sedan orkestern en rad spelningar på Rackis. Gästartisterna under den tiden bestod av saxofonisten Jonas Knutsson, Mikael Råberg, Claes Jansson samt uppsalagitarristen Tomas Arnesen.

1994

Detta år deltog orkestern för andra gången i Uppsala Winter Swing. Konserten var Uppsala storbands första möte med Viktoria Tolstoy, ett möte som sedan skulle bli många fler.

Louis Bellson var bandets näste gäst. Som vanligt ledde han storbandet från sitt trumset med dubbla baskaggar när han i mars 1994 gästade Uppsala och Uppsala Storband. Bandet utsattes för en riktig prövning när Louis någon timme innan konserten plockade fram ett arrangemang på Love for sale och räknade in i ett tempo som borde vara omöjligt för en man på över 70 år. Det var inte omöjligt. Åtminstone inte för Louis. Affärerna överlät han dock åt sin betydligt yngre fru som på sant rockkonsertmanér sålde handukar, tröjor och kepsar med Louis namn på.

Under sommaren 1994 var det dags att tillsammans med både Claes Jansson och Viktoria Tolstoy bestiga en av scenerna på den välbesökta Vattenfestivalen i Stockholm. Tillsammans med Viktoria och Uffe Johansson åkte bandet sedan under sensommaren via Fagersta jazzklubb vidare mot Norge för att delta i Sandvika Jazzfestival i Oslo.

Konsertåret avslutades i oktober på Borlänge Jazz open tillsammans med Mikael Råberg och Viktoria Tolstoy. En timme innan konserten hade bandets Barytonsaxofonist satt Mikael Råberg i arbete. Fritt ur huvudet präntade Råberg med otrolig hastighet ner Barytonstämmorna till konsertens låtar då nämnda saxofonist av någon outgrundlig anledning lämnat sina noter kvar på nattduksbordet i Uppsala. Vid en i efterhand gjord jämförelse med originalet kunde inte en enda felskrivning hittas.

1995

Året började med att bandet provade på något nytt. Tillsammans med den kvinnliga kören Harmony Heights och en danstrupp sattes nyårsshowen Brodwayfeber upp på Uppsala stadsteater. Showen gick för utsålda hus. Bandet tycktes framförallt trivas i det överskott på kvinnlig fägring som uppstod under de fester som följde efter föreställningarna.

Under senare delen av januari skulle trumpetsektionen få något att tänka på. Bandet skulle konsertera med den smått fantastiske trumpetaren Bobby Shew. Efter några dagar på Uppsala Winter Swing, Castle hotel i Stockholm och Fagersta jazzklubb förstod trumpetsektionen att högt är ett relativt ord. Bobby kan inte bara konsten att hantera en trumpet. Han är dessutom en historieberättare av stora mått. Otaliga var de ”stories” som Bobby berättade om sina musikaliska strapatser i världens jazzelit.

En knapp månad senare var det dags för Västerås jazzfestival vid namn Festijazz, där storbandet återigen hade förmånen att få spela tillsammans med Viktoria Tolstoy. Under maj månad sammanförde orkestern Jonas Knutsson och Viktoria under några framträdanden i Uppsala och på Mosebacke i Stockholm.

I juli for bandet med Viktoria till Lysekil för deltagande i jazzfestivalen där. Det var härliga dagar och sena nätter. Lite väl sena enligt hotellets portier som erhållit vissa påpekanden om ljudnivåer från någon av hotellets övriga gäster. Ett storband låter tydligen även då de slutat spela.

Under sensommaren skulle bandet göra en ny bekantskap. Soulinspirerad musik med sångerskan och musikalartisten Sharon Dyall stod på programmet. Från soulen tog sedan orkestern en oktoberkväll klivet över till blues och rock tillsammans med de två dalkarlarna Clas Yngström och Pierre Swärd på Sten Sture i Uppsala. Under den här kvällen föddes en idé till ett konsertkoncept som senare skulle väcka stor uppmärksamhet och även utgöra materialet till Uppsala Storbands tredje cd-skiva.


1996

Den idé som väcktes under –95 började sättas i verket av vår kapellmästare och arrangör Mats Engström tillsammans med Clas Yngström. Storbandet skulle med Clas, en av världens främste Hendrixtolkare, spela Hendrix musik. Jimi Hendrix hade själv långt gångna planer på att spela sin musik tillsammans med ett av USA:s mer kända storband. Han hann dock aldrig sätta planerna i verket innan han avled. Under våren skrev Mats Engström storbandsarrangemang på de Hendrixlåtar han och Clas valt ut. Bandet förstärktes med två körtjejer. Under namnet Clas Yngström and his Orchestra of experience premiärspelade orkestern i juli på Skansen jazz och bluesfestival i Stockholm(Forna Skeppsholmen jazz and bluesfestival). Responsen var enorm. I september framfördes samma sak på ett överfullt Katalin i Uppsala.

1997

1997 startades ett nytt projekt upp tillsammans med Uffe Johansson. Projektet gick under namnet Svenskt Guld. Tillsammans med Uffe spelade bandet musik ur den svenska jazzskatten.

I juni spelade orkestern i ena stunden på egen hand traditionell storbandsjazz på Färna jazzfestival utanför Skinnskatteberg, för att i nästa stund i skepnad av Clas Yngström and his Orchestra of experience gästa Fasching i Stockholm. Clas och bandet gästade sedan resten av sommaren i nämnd ordning stora scenen i Kungsträdgården, Malmöfestivalen, Vattenfestivalen, jazz och bluesfestivalen i Mo i Rana samt Oskarshamnsfestivalen.

Bussresan till och från Mo i Rana är värd ett kapitel för sig. Att åka buss till och från polcirkeln är inget att rekommendera. Speciellt om de inhyrda bussförarna kör bandet till ett obemannat vandrarhem i ödebygden två mil utanför staden och försvinner därifrån med bussen. Förarna hade ingen förståelse för att bandet kanske ville ha möjlighet att delta på festivalen inne i staden. Har ni någon gång försökt att få tag på taxi två mil utanför Mo i Rana åt 20 personer? När helgen var över visade busschaufförerna åter sin goda vilja. Bussens stötdämpare gick sönder på ena sidan varför den kändes som ett kantrande skepp på vilket man behövde njurbälten. Raskt beslutade våra vid det här laget antihjältar att ta den på kartan kortaste vägen för att vinna tid. Små grusvägar mil efter mil med en buss utan dämpare är inte tidsbesparande. Det förvånar mig om förarna fortfarande jobbar kvar på bussbolaget i fråga.

I slutet på året gästade bandet med Clas återigen Fasching.

1998

Jimi Hendrixprojektet fortskrider med spelningar på Musik vid Siljan, Åmåls Bluesfestival och Fredmans pub i Uppsala samt ytterligare en spelning på Fasching i Stockholm. Även bussresan hem från Åmål hade sina sidor då halva bandet led av matförgiftning efter en ej tillräckligt tillagad creolsk gryta från ett av festivaltälten.

1999

Under –98 och –99 anlitade bandet en av stjärnorna i Sveriges nya jazzgeneration som repetitör. Det var Trumpeteren Peter Asplund som gästade orkestern under ett antal repetitioner. I maj –99 gjordes i Uppsala en konsert tillsammans med Peter och saxofonisten Per ”Texas” Johansson. Senare samma år i oktober hade storbandet återigen förmånen att få spela tillsammans med Bobby Shew i Uppsala.


2000

Uppsala Storband fyller 10 år!
Storband började sitt jubileumsår med att under mars månad åter inta skepnaden av Orchestra of experience och tillsammans med Clas Yngström spela för ett fullsatt konserthus i Gävle.
Den 10 april fortsatte Storbandet sitt jubileumsår med jubileumskonsert på Katalin. Ett överfullt Katalin fick under en och samma kväll se och höra bandet tillsammans med Viktoria Tolstoy, Claes Jansson, Uffe Johansson, Peter Asplund, Svante Turesson och Clas Yngström. En konsert bandet och publiken sent skall glömma.

2001 och 2002

Bandet började trappa ner på verksamheten. De en gång unga och hungriga medlemmarna som vid det här laget blivit medelålders började bilda familj och barnafödandet tog fart. Storband gjorde dock ett par spelningar tillsammans med Rigmor Gustafsson. Bla inför ett fullsatt Parksnäckan och på UNT Jazzens dag.

Bandet blev också i den här vevan av med sin replokal på Nannaskolan vilket ytterligare försvårade möjligheterna till att hålla liv i instrumenten. Verksamheten har sedan dess legat på is under ett par år i jakten på ny replokal och att bandets alla nyblivna föräldrar kommit in i sina nya livsrutiner med blöjbyten och dagishämtningar.

2004

Det har åter börjat klia i musikernas fingrar. Blöjbyten och dagishämtningar börjar bli rutin och de flesta får emellanåt sova någorlunda ostört på nätterna. Dessutom har Lundellska skolan förbarmat sig över bandet genom att ställa upp med replokal. Uppsala Storband går åter upp på Katalins scen. Den här gången tillsammans med Clas Yngström och Pierre Swärd.

2005-2008

Bandet gör några egna konserter bl a på Uppsala winter swing samt åtar sig några dansspelningar i Stockholm med så eminenta gäster som Kungen och Drottningen.

Gamla bekantskaper tas återigen upp genom konserter med Peter Asplund, Rigmor Gustafsson och Viktoria Tolstoy.

Men även nya bekantskaper knyts. Det blir några fantastiska konserter med saxofonisten kompositören och arrangören Magnus Lindgren som trollbinder både bandet och publiken.

Ett tvärt kast i genren blir det när Uppsala storband på nationaldagen 2007 spelar tillsammans med Roger Pontare i ett fullsatt parksnäckan. Publiken bjuds på såväl Frank Sinatra-klassisker som Rogers egen ”NärVindarna viskar ditt namn”.

Så slutligen knyter vi en ny kontakt i Jonas Kullhammar och hans quartet. Vi framför ett projekt som Jonas och hans quartet tidigare genomfört med Norrbotten Big Band. Ett antal musikstycken komponerade av Jonas och arrangerade av hans pianist Torbjörn Gulz och som spelats in på skivan ”Snake city north”.

Ett häftigare och svårare material har bandet aldrig konfronterats med. Men efter mycket slit satt fraserna där de skulle. Något även recensenterna upptäcker.

Året 2008 avrundades så slutligen med att Uppsala Storband återigen gav sig in i ett musikaliskt projekt tillsammans med en kör. Den här gången var det Knivsta kammarkör. Tillsammans framförde vi Nils Lindbergs verk ”A Christmas Cantata”, skrivet just för storband och kör. Musikaliskt ett nytt och spännande projekt för storbandet som gav mersmak.

 

2009

Året började med att vi gick in i studion tillsammans med Claes Janson och spelade in plattan "The best of Ray Charles" med arrangemang skrivna av bandets förre trumslagare Mats Engström. Skivan fick fina recensioner. Uder året framträdde också bandet och Claes i Uppsala med materialet från skivan.

Slutet av året ägnades sedan åt diverse dansspelningar på Uppsala slott, Globen och UKK.

2010

Ett nytt stort projekt. Denna gång en unik hyllning till Elvis Presley som detta år skulle ha fyllt 75 år. Med Göran Engman och Kent Wennman i arrangemang av Mats Engström framfördes svängiga hits och svulstiga 70-tals ballader ur Elvis repertoar. Med kören Gloryfires som grädde på moset blev detta ett storslaget koncept. På Parksnäckan i Uppsala sågs arrangemanget av runt 2.500 entusiastiska besökare.

På UKK återupptog bandet samarbetet med Knivsta Kammarkör då vi med Margareta Bengtson som solist framför Duke Ellingtons Sacred Concert. En musikupplevelse utöver det vanliga som blev en publiksuccé – utsålt och kö framför biljettkassan. Samarbetet med Margareta Bengtson gav mersmak.

Slutet av året ägnas sedan åt diverse dansspelningar samt ett framträdande på Globen i samband med KI:s 200-årsjubileum.
 2011

Uppsala Storband firar  20 år med stjärnspäckad konsert
 


Lördag 12 Mars

firade Uppsala storband 20 år med en konsert av sällan skådat format. Under en och samma kväll uppträdde bandet med gästartister från de senaste 10 åren. På scenen tillsammans med Uppsala storband framförde artisterna musik de själva valt. Artistlistan, värdig en hel Jazz- och bluesfestival, innehöll namn som Rigmor Gustafsson, Viktoria Tolstoy, Magnus Lindgren, Peter Asplund, Jonas Kullhammar, Margareta Bengtson, Clas Yngström, Pierre Swärd, Claes Janson, Kent Wennman, Uffe Johansson Werre samt några till som betytt mycket för bandet genom åren.
 
En lång konsert i de mest skiftande stilar
inför en jublande publik i ett sprängfyllt Katalin.

 

2012

Onsdag den 27 juni
Parksnäckan i Uppsala

SVENSKTOPPEN 50 ÅR!
UPPSALA STORBAND MED GÄSTER
Gästartister: Ann-Louise Hanson, Claes-Göran Hederström,
Birgitta Wollgård, Ida Wiklund, Jon Wallner

2012 var det 50 år sedan radioklassikern Svensktoppen drog igång. Sveriges Radio P4 Uppland arrangerade en galakväll med Uppsala Storband och gäster.

Mycket nostalgi, ett otroligt sväng och färgstarka gästartister. Fullsatt på Parksnäckan med en publik som uppenbarligen var både sakkunnig och entusiastisk.

 

27 november 19.30 på UKK i Uppsala

Jimi Hendrix 70-årsdag firades med bl a Uppsala storband
som Mats Engströms Big Band of Experience.

jimi poster mini

 

2013

16 december 2013 och 17 december 2013

Görans och Kents julshow med Uppsala storband

Uppsala Konsert & Kongress

 
Göran Engman delade detta år scenen med vännen och partner in crime Kent Wennman. Tillsammans med det maffiga husbandet, doakören och Uppsala Storband spred de värme och kärlek så att det känns ända in ...
 
Hysteriskt sväng var det ii första akten där Göran och Kent bjöd på julklassiker i rockabilly-tappning. Rockabillysetet följdes sedan av tidlösa klassiker från 50-, 60-, och 70-talet, där hela bandet samt doakör backade upp.
 
Tredje akten bjöd på en maffig storbandsupplevelse där Göran och Kent frontar stadens stoltheter Uppsala Storband. Det svängde galet mycket!

 

2014

TRINITY MÖTER UPPSALA STORBAND

Fredag 6 juni, 2014 19:30

Den hyllade jazztrion Trinity gästar Uppsala Storband i säsongens första konsert i Parksnäckan.

Trinity bjuder på en svängig och utåtriktad jazzmusik med mycket spelglädje och ekvilibristiska soloinsatser. De har nyligen släppt sin tredje skiva ”Three” och har etablerat sig som en av de mest intressanta smågrupperna inom svensk jazz. Tillsammans med Uppsala Storband utlovas en omväxlande repertoar av standards och egna kompositioner i både trio och storbandsformat.

Trinity består av:
Andreas Hellkvist – Hammond B3
Karl Olandersson – trumpet
Ali Djeridi – trummor


Görans Julshow

Uppsala stadsteater 20, 26 och 31 december 2014

En riktig julshow!

Ordningen är återställd, Göran Engman är tillbaka på teatern igen med sin julshow!

Nyss hemkommen från inspelningarna av årets julkalender är Göran igång med planeringen av jul-showen. Mats Engström med Uppsala storband och Kettil Medelius med Engman band kommer att stå för den musikaliska underhållningen. Stråkar, bas, trummor och blås utlovas när musik från Andy Williams, Roy Orbison, Sinatra och så lite Elvis förstås, ska framföras. Kören är bokad och teaterns maskör, Per Åleskog, filar på tomterollen!

Conny Borg, tidigare premiärdansare på Kungliga Operan, balettchef i Malmö och Göteborg tar med sin dansgrupp Sulfiderna med äldre som dansar balett, den äldsta medlemmen är över 80 år! Nytt för i år är att showen kommer att spelas även på nyårsafton!


2017

Uppsala Storband hyllar årets 100-årsjubilar Dizzy Gillespie med konserten

”Gillespiana”

tillsammans med solisterna Peter Asplund och Per ”Texas” Johansson.

Gillespiana är ett verk skrivet för Dizzy av pianisten/kompositören Lalo Schifrin i bearbetning för storband av Mats Engström, som också leder storbandet. Konserten bjuder även på en rad låtar ur Dizzy’srepertoar i nya och gamla arrangemang. Medverkar gör också Peters egen trio samt två slagverkare.

Trumpetaren, orkesterledaren, sångaren och kompositören John Birks ”Dizzy” Gillespie (1917-1993) har haft stort inflytande på jazzens utveckling under 1900-talet och räknas tillsammans med Charlie Parker som skaparen av ”bebop”. Dizzy var också tidig med att blanda in kubanska och afrikanska rytmer i jazzmusiken. En av hans mest kända kompositioner är A Night in Tunisia.

Peter Asplund (trumpet, flygelhorn, sång) har gjort sig känd som en av landets främsta och flitigaste jazzmusiker och orkesterledare med många egna projekt. Har gett ut 8 skivor som soloartist med såväl originalmusik som tolkningar avLouis Armstrong och Leonard Bernstein.
Per ”Texas” Johansson (tenorsax, klarinett, basklarinett) var under 90-talet tongivande inom svensk jazz, med 5 soloplattoroch en rad priser och utmärkelser. Tog sedan paus från musiken och jobbade som narkossköterska under många år, men gjorde kritikerrosad comeback 2015.  
Adam Forkelid (piano), Hans Andersson (bas), Johan Löfcrantz Ramsay (trummor)
 
Söndag 12 mars 2017
16.00 - 18.00
Uppsala Konsert & Kongress Sal B

Vår Dizzyhyllning gavs även

i Strängnäs den 29 oktober. Se länk nedan.

http://www.dizzy.nu/

 

 


 

 
 

© Uppsala StorbandHemsidan sponsras av Rudérus Design AB