Skivor


Purple Haze Clas Yngströms Big Band Experience
1996 påbörjades ett samarbete av det mer ovanliga slaget. Uppsala Big Band påbörjade ett projekt med Clas Yngström, sångare och gitarrist i Sky High. Clas betraktas som en av de främsta Hendrix-tolkarna i dag. Uppsala Big Band som tillsammans med Clas Yngström kallar sig för The Orchestra of experience spelar uteslutande Hendrix låtar, alla arrangerade av bandets trumslagare Mats Engström. Jimi Hendrix hade själv liknande planer tillsammans med Gil Evans storband. Olyckligtvis avled Jimi innan planerna hann sättas i verket.Det är därför extra roligt att denna hyllning till Jimi Hendrix resulterat i en skiva. "Purple Haze". Skivan som släpptes 1998 är ett riktigt krutpaket och har av recensenterna mottagits väl.

 
 

UPPSALA BIG BAND IN PROGRESS
1993 hade bandet börja använda namnet UPPSALA BIG BAND efter att ha spelat en hel del med internationella artister. Det började bli hög tid att söka samarbete på hemmaplan. Uppsala Big Band hittade spännande samarbetspartners i uppsalaprofilerna Claes Jansson, Ulf Johansson samt sånggruppen MeMera. En CD låg snart färdig på skivdiskarna. Plattan fick det passande namnet IN PROGRESS då bandet med draghjälp av proffessionella artister under den här tiden snabbt utvecklades musikaliskt. På den här plattan får även bandets egna arrangörer Mats Nyfjäll och Mats Engström visa fram fötterna då de skrivit samtliga orkesterarrangemang. En av låtarna är dessutom komponerad av Mats Nyfjäll.

På plattan ingår låtarna:
EG Blues av E.Gunnarsson arr. Mats Nyfjäll
Lady Bird av T.Dameron arr. Mats Nyfjäll
Superstition av S.Wonder arr. Mats Nyfjäll
Maxine av D.Fagen arr.Mats Nyfjäll/Magnus Hurtig
Jody Grind av H.Silver arr. Mats Nyfjäll
Mist nå´t (Misty) av E.Garner arr. Mats Nyfjäll/Magnus Hurtig, text T.Lindroth
Festival de Ritmo av D.Weckl, J.Oliver arr. Mats Engström
Hallelujah, I love her so av R.Charles arr. Mats Nyfjäll
Harmonic Waltz av M.Nyfjäll arr. Mats Nyfjäll
A night in tunisia av D.Gillespie arr.Mats Engström/Magnus Hurtig
And the melody still lingers on F.Paparelli, C.Khan

 

MeMera
Är en sånggrupp bestående av sex manliga sångare. De har ett rikt och modernt sound. De är i grunden en acapella grupp med en bred reportoire av jazz, rock, latin och svensk folkmusik. De framför uteslutande egna arrangemang med influenser från Bobby McFerrin, Take Six mm.
Claes Jansson
En jazz och blues sångare av stora mått med en enastående röst. Rösten är kraftfull samtidigt som den är oerhört utrycksfull och känslig, placerar Claes i en klass för sig inom genren. Claes är även en stor vistolkare, vilket han erhöll Cornelius Wreeswijks stipendium för 1992.
Ulf Johansson
En internationellt berömd trombonist och pianist. Med sin stora artistiska känsla, sina brillianta improvisationer samt sin fingerfärdighet och tekniska perfektion har han definitivt placerat sig bland de bästa inom svensk jazz idag.
 
Upsala Storband och Benny Bailey
Benny Bailey gästade Upsala Storband, som vi hette på den tiden, 1990. Bandet hade då bara ett halvår på nacken. Benny kom med stor kunskap och entusiasmerade oss unga musiker i Upsala Storband. Under vår turné i Sverige tillsammans med Benny föddes idén om att spela in en liveplatta. Resultatet ser du här nedan.

På plattan ingår låtarna: Hey Taxi av Matt Harris arr. Matt Harris
Solar av Miles davis arr. Dusko Goykovic
But So Far av Benny Bailey arr. Joe Heiden
Neptunis av Benny Bailey arr. Joe Heiden
Pavor Nocturn av Rik Elings arr. Rik Elings
God Bless The Child av Billie Holiday arr. Mats Nyfjäll (Bandmedlem)
Holmsund Blues av Mikael Råberg arr. Mikael Råberg
Caravan av Duke Ellington arr. Mikael Råberg
As Time Goes By av Herman Hupfeld arr. Mikael Råberg
Take The "A" Train av Billy Strayhorn arr. Mats Nyfjäll

Benny Bailey är en verklig veteran bland jazztrumpetare. 1948 medverkade han, 23år gammal, i Dizzy Gillespies legendariska storband. Samma år blev han engagerad i Lionel Hamptons storband tillsammans med trumpetarna Art Farmer, Clifford Brown och Quincy Jones. Under 50-talet tillbringade Benny många år i Sverige och spelade med Harry Arnolds välkända radioband. 1959 var Benny tillbaka i USA men återvände efter ett år till Europa med Quincy Jones för att sedan spela i Clark-Boland Big Band.
   
 

© Uppsala StorbandHemsidan sponsras av Rudérus Design AB